FairDenne uge er en officiel fair trade uge i Danmark. Fair trade refererer til produkter, som er produceret under bæredygtige vilkår og som fremmer økologi. 

Disse produkter produceres oftest i ulande, hvor man i stedet for klassisk ulandsbistand forsøger at etablere et bæredygtigt handelsliv og skabe eksistensgrundlag for de fattige. De fleste kender nok Max Havelaar mærkningen, som eksempelvis findes på en række kaffeprodukter. 

Fair trade er et fænomen, som er kommet for at blive – og for alvor er ved at få pirket til vores – til tider uansvarlige – indkøbsvaner.

I udlandet er fair trade begrebet mange steder langt mere integreret og profileret i detailhandlen. I sidste uge var jeg i Dublin og her brander flere forretninger sig som tjekkede og ansvarsfulde fair trade butikker. Det er her de bevidste og moderne forbrugere gør deres indkøb – og altså ikke alene 68-generationen iført lilla sjaler og kurvetasker. 

Cafe

I New York er tendensen endnu mere udbredt. Ganske sympastisk. Men man der er også penge i skidtet. En analyse fra Business Week forudser følgende: “….the percentage of new homes built with eco-friendly features will rise from 2 percent in 2005 to as much as 10 percent by 2010, according to a study by the National Association of Home Builders and McGraw-Hill Construction”.

Så mon ikke, at vi snart vil se endnu flere designprodukter mærket fair trade og bæredygtighed i lille danskaland. Det vil være godt for udviklingen.

(… og nej, jeg er ikke frelst eller stemmer på SF).