Forleden fik jeg endelig lejlighed til at holde en af de små særlige i hånden og afprøve den i levende liv. En størrelse, der i den grad har været talt mangt og meget om. Måske lidt for meget efter nogens mening. Men der er ingen tvivl om, at dimsen allerede er udråbt til at være en af designmastodonten Apples absolutte større forretningsmæssige satsninger. Det er selvfølgelig den for nylig lancerede iPhone, som jeg refererer til.

iPhone

Indrømmet: Denne mobiltelefon er fantastisk på mange måder, men der er altså også en del forbehold, før man går fuldstændig i ekstase over denne nye ”opfindelse”.

Nøgtern set er der ingen teknisk nyopfindelse. Tilsvarende telefoner har man kunne købe på markedet de sidste par år – anført af blandt andre Qtek. Der er meget få features i telefonen, som man ikke har set i andre telefoner. Måske på nær zoom-effekten, når man surfer på nettet.

Designmæssigt er Apple jo altid på hjemmebane. Det er de også denne gang. Nogenlunde. Men den besidder nogle af de ulemper, som tilsvarende telefoner har kæmpet – og stadig kæmper – med.

Telefonen virker umiddel lækker og ligger godt i hånden, men den stadig ret stor og klodset. iPhonen har ikke noget klassisk tastatur, men har alene et skærmtastatur, hvilket i praksis gør det ret besværligt både at ringe op, surfe og skrive beskeder. Man skal koncentrere sig væsentlig mere og ramme yderst præcis. Og man skal benytte begge hænder, hvilket er en klar ulempe i forhold til de normale knap-tastaturer.

iPhone

Lækkerheden og brugervenligheden består til gengæld i navigationen og interface-designet. Her kommer telefonen virkelig til sin ret. Det er super enkelt og effektivt at navigere på nettet – også på sites, som ikke er optimeret til en mobiltelefons skærmformat. Navigationen mellem menuerne er super enkel og visuel raffineret. Alt virker yderst intuitivt og indlysende for de fleste – også de anti-tekniske designere :-)

Jeg havde egentlig håbet på flere gevinster, end dem min Qtek allerede tilbyder. Så hvorvidt jeg hopper på iPhone-vognen, når Apple før eller siden får fundet distributøren i Danskaland er uvist.